تفاوت سفال ، سرامیک و چینی
همواره سوال متداول بین تمام عزیزان در خرید کالا این است : « تفاوت سفال و سرامیک و چینی چیست؟» و یا « کدام یک بهتر است سفال ، سرامیک یا چینی؟؟» .در مقاله قبل به
تاریخچه سفال و سرامیک در ایران پرداختیم .
خوب است بدانید آنچه بدان تفاوت میگوییم در واقع ویژگی های منحصر به فرد میان سفال سرامیک و چینی خواهد بود . ویژگی های خاصی که باعث ایجاد شایستگی هر یک از ظروف در نوع استفاده آنها خواهد بود.
در این مجال به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت :
- سرامیک چیست؟
- چینی چیست؟
- ظروف سفالی چیست؟
- فاوت چینی و پرسلان چیست؟
- روش ساخت ظروف سفالی ، چینی و سنگینه
- ظروف چینی بهتر است یا سرامیکی؟
- تفاوتهای ظروف سرامیکی و چینی؟
سرامیک چیست؟
سالها پیش نیاکان ما . پس از برخورد به خاک های خشک شده پس از باران ، دریافتند که اگر خاک گل شود و سپس خشک شود ماده سخت تری را میسازد.
حرکت دوار و گردش دوران کمک کرد با ورود علم . تکنولوژی و هنر دربیابند که خاک خیس شده در محیطی که حرارت بیشتری داشته باشد محکم تر به خود میچسبد و محصول مقاومتری ایجاد میگردد .
سرامیک یک کلمه یونانی به معنای سفالگریست ، درواقع علم تحول از خاک رس ( خاکی بسیار نرم ) و تبدیل آن با حرارت و آب به مده ای سفت و مقاوم و در عین حال حساس است.
از این محصول کاربرد ها و اشیاء مختلفی تولید میگردد که هر یک میتواند کاربرد منحصر به فردی داشته باشد.
تنوع نوع سرامیک
تنوع گوناگونی از سرامیک شناخته میشود . در عین حال 3 مدل از آن بییشتر از دیگران مرسوم است: سفالی، سنگینه و چینی.
بنابراین این سه، نوعی سرامیک محسوب میشوند.
اما وقتی مردم میگویند «ظرف سرامیکی» در واقع به نوع سفالی اشاره دارند. سنگینه نیز معمولا به اسم «چینی سنگی» شناخته میشود.
نکته جالب اینجاست که مردم عادی همواره چینی را از سرامیک جدا میدانند. در هر صورت این دو کالا از یک شاخه است . تنها با تفاوت های و شرایط خاص هر یک در تولید ، نگهداری و مصرف .
چینی چیست؟
همانگونه که قبلا ذکر شد. چینی در واقع یکی از زیر شاخه های سرامیک است. و یک کالای چینی طرح اولیه ای همچون یک کالای سرامیکی ویا سفالی دارد. این مطلب در حالی است که برای ساخت آن از مواد ،حرارت و … بیشتر و بهتر استفاده شده است .
پرسلان چیست؟
ظروفی که ما در ایران بدان «چینی» میگوییم . در بیشتر نقاط اروپا به آن «پرسلان» گفته میشود. این بدان دلیل بود که قرن ها پیش اروپا به دلیل نیاز و پر طرفدار بودن این نوع سرامیک تلاش فراوان نمود تا ای کالا را در اروپا تولید نماید .
زیرا ظروف چینی در اروپا بسیار کمیاب ، گرانبها و البطه پر طرفدار بود . تا اینکه خود توانستند به اصول ساخت این کالا دست یابند و به آ نام پرسلان را دادند و جایگزیم « چینی» کردند ولی درواقع هر دو به یک نوع سرامیک کیفیت بالا اشاره دارد.
روش ساخت ظروف سفالی ، چینی و سنگینه
- ظروف سفالی
برای تولید ظروف سفالی، خاک رس در دمای کمتر از ۲۱۰۰ درجه فارنهایت حرارت میبیند. این ظروف پس از حرارت دیدن همچنان پرمنفذ هستند. بنابراین باید به آنها لعاب بزنند تا بتوان از آنها به عنوان ظروف سرامیکی استفاده کرد. پس نوع لعاب کیفیت این نوع ظروف را مشخص میکند.
- ظروف سنگینه
نام تجاری این ظروف «چینی سنگی» است. برای تولید این ظروف، خاک رس در دمایی بین ۲۱۰۰ تا ۲۳۰۰ درجه فارنهایت حرارت میبیند. این ظروف پس از حرارت دیدن پرمنفذ نیستند، اما اغلب برای جلوه بهتر به آنها رنگ و لعاب میزنند.
- ظروف چینی (پرسلان)
برای تولید ظروف چینی از خاک رس، کائولین، شیشه، گرانیت و فلدسپات استفاده میکنند و آنها را در دمای حداکثر ۲۶۰۰ درجه فارنهایت حرارت میدهند. این روش باعث میشود که ظرف، منفذی نداشته باشد، ظاهری شفاف داشته باشد و سختتر شود. این پروسه ساخت، باعث ایجاد یک سرامیک استثنائی سفید میشود که میتواند بسیار نازک هم باشد. ظروف چینی را نیز میتوان به سه دسته اصلی تقسیم کرد: چینی ملات سخت، چینی ملات نرم و بن چاینا (چینی استخوانی). هر یک از اینها ویژگیهای خاص خود را دارند.
به خاطر داشته باشید که بعضی لعابها باید تنها برای ظروف تزئینی استفاده شوند. چراکه در صورت استفاده جهت ظروف سرو غذا و نوشیدنی میتوانند سمی و خطرناک باشند. موضوعی که متاسفانه در بسیاری از محصولات سرامیکی داخلی (ساخت ایران) رعایت نمیشود. |
تفاوتهای ظروف سرامیکی و چینی
به دلیل دقت و تنوع فراوان این محصول در حال حاظر و همین طور وجود کوره های برقی گازی خانگی و صنعتی در کشور نمیتوان به صورت دقیق و بدون هیچ گونه خطا تقسیم بندی نمود . اما در این مقاله
الیاهو گالری تلاش کرده است . بهترین و واضح تری تفاوت ا را ارزیابی و جهت نمایش تقدیم حضور شما عزیزان گردد.
وزن
به صورت کلی کالای چینی دارای جرم حجمی کمتری نسبت به دیگر کالایهای مشابه دارد . زیرا به دلیل مقاومت نازک تر ساخته میشود به دلیل دمای پخت بالا آب کمتری در داخل خود دارند . بنابر این سبکتر هستند.
ضخامت
یکی دیگر از تفاوت های بارز کالای چینی با دیگر کالا های مشابه ضخامت کالاست که کالاهای چینی ضخامت کمتری دارند و معمولا نازک تر ساخته میشوند . اما دیگر ظروف ضخیم تر است . (گرچه هر یک درجه ضخامت گوناگونی دارند ).
لب پریدگی
ظروف چینی از قدیم جهت نشان دادن کیفیت و ظرافت آن نازک تر ساخته میشد. اما با این تفاوت که به دلیل نوع مواد و لعاب اندکی لبه های مقاومتری دارد. این در حالی است که ظروف سرامیکی به دلیل منافذ هوای موجود تمایل بیشتری به لب پریدگی دارند .
زیبایی و جذابیت
به طور کلی ظروف سرامیکی (سفالی و سنگی) ظاهری سادهتر دارند و سیگنال لوکس بودن را منتقل نمیکنند. در حالی که ظروف چینی از بافتی کاملا صاف، شفاف و درخشنده برخوردارند. شفافیت ظروف چینی باعث میشود زیبایی و جذابیت بیشتری برای یک میز رسمی غذا داشته باشند.
این مکانیز در قرن 21 متفاوت گشته و اندکی به ساده رایی و در عین حال طرح های ساده قدم گزاشته است. به طوری که نگرش و تفکر اروپایی به سمت و سوی کالای ساده تر جلب شده است.
مقاومت طولانیمدت در برابر آب
یک ظرف چینی به دلیل خالص تر بودنش، احتمال کمتری وجود دارد که در طولانیمدت در اثر تماس با آب آسیب ببیند. بنابراین با خیال راحتتر میتوانید از آن استفاده کنید.
مقاومت در برابر لکه
ظروف چینی به دلیل ماهیت بدون منفذشان، احتمال لک شدنشان حتی در صورت استفاده مکرر بسیار کم است. به همین دلیل ظروف چینی بعد از شستشو به حالت قبل تمیز و براق باز میگردند ولی ظروف سرامیکی پس از چند بار مصرف و شستشو ممکن است آسار نفوذ آب در آن اشکار گردد.
نگهداری
نحوه نگهداری ظروف سرامیکی (سفالی و سنگی) بسیار راحت است. بیشتر این ظروف قابل استفاده در مایکروفر و ماشینظرفشویی هستند. هرچند بیشتر ظروف چینی نیز این قابلیتها را دارند، اما یک ظرف چینی طلاکوب شده و یا دارای فلز زینتی این قابلیتها را ندارد.
قیمت
با توجه به مواردی که در این مطلب گفته شد، واضح است که ظروف چینی قیمت بیشتری نسبت به دیگر ظروف سرامیکی دارند. و همین طور در نظر داشته باشید از زمان قدیم کالای چینی یک کالای لوکس در خانه اشراف محسوب میشده است.
چسبندگی
یکی از روشهای مرسوم که از قدیم میتوان میزان دمای پخت کالاهای سفالی و سرامیک و چینی را مشاهده کرد و به کیفیت آنها رسید . میزا چسبندگی بر روی زبان انسان است.
برای این ازمایش قسمتی ا کف کالا که لعاب ندارد را بر زبان بزنید . خاک لعاب نخورده و حرارت دیده کف هر چقدر چسبندگی کمتری داشته باشد . نشان از دمای پخت بالاتر و متریال بهتر آن دارد.
همانگونه که مشاهده مینمایید. کالاهای چینی به دلیل دمای پخت بالاتر به هیچ عنوان چسبندگی بر روی زبان انسان ندارند . این در حالیست که کالای سفالی و یا سرامیکی چسبندگی فراوانی دارند .
ظروف چینی بهتر است یا سرامیکی؟
پس از برسی های بیان شده احتمالا به این نتیجه برسید که چینی بهتر از سفال و یا سرامیک است . ولی جواب شما غلط است. در جواب این سوال باید گفت شما میخواهید چه استفاده ای از کالای مورد نظر داشته باشید . و چه میزان بوجه برای این کالا مد نظر دارید .
به طور مثال، در مقایسه دو چینی و سرامیکی، یک ماگ استاندارد میتواند قهوه را برای مدت زمات بیشتری گرم نگه دارد. چراکه منافذ سرامیک باعث نگه داشتن گرما به مدت طولانیتر میشوند. در عوض ماگ چینی به دلیل خالص بودنش، هرگز طعم قهوه و چای را تغییر نمیدهد.
تفاوت دیگر ظروف سرامیکی و چینی میتواند بر اساس سبک و سلیقه شما باشد. اگر شما ترجیح میدهید که ظروفتان صاف، یکدست و درخشان باشند، کمی بیشتر هزینه میکنید اما ظروفی زیبا و دوستداشتنی خواهید داشت. هرچند همانطور که گفته شد نوع لعاب سرامیکها میتواند متفاوت باشد.
تفاوتهای واقعی هنگامی نمایان میشود که شما کاربردها و استفادههای دیگری را در نظر میگیرید.
برای مثال یک ظرف چینی به دلیل خالص بودنش، احتمال کمتری وجود دارد که در طی طولانیمدت در اثر تماس با آب آسیب ببیند. بنابراین با خیال راحتتر میتوانید از آن استفاده کنید و مطمئن میشوید که در طولانی مدت آسیب نمیبیند. ولی همانگونه که ذکر شد . کالای سفالی به دلیل منافذ هوا گاهی ترک های آن ظاهر میگردد.
کالای الیاهو گالری
در زیر به تعدادی از کالاهای سفالی و سرامیکی الیاهو گالری توجه فرمایید..
در انتها شما را دعوت میکنم به ویدیویی کوتاه دراین زمینه توجه فرمایید.
سوالات متداول
پرسش 1 : آیا تفاوت سرامیک و چینی به طور کامل بیان میشود ؟؟
پاسخ : بله به طور کامل با ساختار بیان میشود.
پرسش 2 : آیا مقالات دیگری در باره تفاوت سفال و سرامیک و چینی هست؟؟
پاسخ : بله در 2 مقاله بعدی به بحث درباره این موضوع میپردازیم.
پرسش 3 : آیا نوع لعاب بهتری برای این موضوع وجود دارد؟؟
پاسخ : بله ولی نمیتواند خیلی رقابت کند.